18 oktober Dag tegen Mensenhandel; wat is mensenhandel?
“Een man zei dat ik geld kon verdienen voor mijn familie. Hij hielp me hierheen te komen, maar nam toen mijn paspoort af. Nu word ik gedwongen om 12 uur per dag zwaar werk uit te voeren.” Dit is een van de verhalen van de mensen die het slachtoffer is geworden van mensenhandel. Wereldwijd zijn er maar liefst 50 miljoen mensen het slachtoffer van mensenhandel. Veel van deze slachtoffers blijven onzichtbaar en krijgen daardoor geen hulp. Op 18 oktober is het de Dag tegen Mensenhandel en vragen we aandacht hiervoor. Maar wat is precies mensenhandel? En kan je er zelf wat tegen doen?
Wat is mensenhandel?
Mensenhandel is onder andere het werven, vervoeren of opnemen en huisvesten van mensen met gebruik van dwang. Mensenhandel wordt ook wel uitbuiting genoemd. We spreken van uitbuiting als iemand wordt gedwongen om bepaalde dingen te doen waar anderen voordeel uit halen. Er zijn verschillende manieren hoe iemand gedwongen kan worden, bijvoorbeeld door geweld, bedreiging of als er van iemand misbruik wordt gemaakt.
Mensensmokkel komt ook vaak voor
Mensensmokkel is het bieden van hulp en vervoer aan mensen om ze de grens over te smokkelen. Mensensmokkelaars maken gebruik van de nood van vreemdelingen. De gesmokkelde personen betalen de smokkelaar voor bijvoorbeeld vervoer, onderdak of valse (reis)documenten. Ook dit is iets wat vaak samen gaat met mensenhandel.
Hoe herken je of iemand slachtoffer van mensenhandel is?
Er zijn verschillende vormen van mensenhandel, zoals seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting, criminele uitbuiting of de verwijdering van organen. Elke vorm kent zijn eigen signalen. Meestal gaat het bij mensenhandel om een combinatie van verschillende signalen. Moet iemand bijvoorbeeld lange werkdagen maken, wordt iemand gedwongen om seks te hebben of heeft iemand zijn of haar eigen paspoort niet meer.
Herken jij signalen? Geef deze door!
Herken jij signalen- of vermoed je dat iemand slachtoffer van mensenhandel is. Bel de politie via +599 – 715 8000 (Bonaire), +599 – 416 3737 (Saba), +599 – 318 2333 (Sint Eustatius). Of bel de politie tiplijn: 9310.
Wat doet de overheid tegen mensenhandel?
Caribisch Nederland pakt de bestrijding van mensenhandel zo volledig mogelijk aan. Ze schakelt hierbij alle partijen in die daaraan een bijdrage kunnen leveren. Samen met deze partners biedt de overheid zorg en ondersteuning aan slachtoffers van mensenhandel.
Meer weten over mensenhandel? Bezoek de website
Op de website vindt u meer informatie en verschillende video’s over mensenhandel.