CBP BES kondigt voornemen last onder dwangsom aan OLB wegens niet-nakoming van afspraken

De Commissie Toezicht Bescherming Persoonsgegevens BES (CBP BES) is voornemens een last onder dwangsom aan het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) op te leggen. Deze stap is genomen omdat het OLB de aanbevelingen van CBP BES niet heeft opgevolgd en eerdere afspraken niet is nagekomen.

In maart 2023 voerde CBP BES een controle uit bij het OLB. Hieruit bleek dat het clean desk en clear screen beleid, onderdeel van het beleid ‘Op weg naar bewustwording informatieveiligheid’, onvoldoende was geïmplementeerd. Persoonsgegevens werden daardoor niet adequaat beschermd.

Ondanks het rapport en de gestelde deadlines van 1 oktober 2023 en 1 maart 2024, heeft het OLB nagelaten de benodigde maatregelen te nemen, althans nagelaten de CBP BES daarover adequaat te informeren. Daarnaast heeft het OLB geen inhoudelijke reactie gegeven op de schriftelijke vragen van CBP BES, die beantwoord hadden moeten zijn vóór 22 april 2024.

Op grond van het voorgaande concludeert de Commissie dat het beleid ‘Op weg naar bewustwording informatieveiligheid’ niet deugdelijk is geïmplementeerd door het OLB met als gevolg dat het OLB (nog) niet voldoet aan de adequate organisatorische- en technische bescherming van de persoonsgegevens bij de diverse werkplekken. De commissie heeft aanbevelingen met een prioritering en te ondernemen stappen opgenomen in het rapport. Deze aanbevelingen zijn  tot op heden niet opgevolgd.

De CBP BES  is daarom voornemens een last onder dwangsom op te leggen om de noodzakelijk geachte verbeteringen binnen het OLB op het gebied van organisatorische- en technische beveiliging en Clean Desk/ Clear Screen beleid te doen realiseren. Een last onder dwangsom is een correctief handhavingsinstrument dat de CBP BES ter beschikking staat. Het gaat om een Last onder dwangsom van $15.000 indien tijdige implementatie van maatregelen uitblijft, oplopend tot een maximum van $90.000,- gerelateerd aan het tijdsverloop. Deze maatregel wordt passend geacht om het OLB  te doen bewegen de voorgeschreven aanbevelingen alsnog uit te voeren en verdere schendingen van de privacywetgeving te voorkomen.

CBP BES benadrukt dat de bescherming van persoonsgegevens van de inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba cruciaal is.

Het volledige rapport en meer informatie zijn beschikbaar op de website van CBP BES: www.cbpbes.com.