Delegatie van het Caribische deel van het Koninkrijk bezocht conferentie in Straatsburg
Kralendijk - Een delegatie van het Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederland was uitgenodigd door de Permanente Vertegenwoordiger van Nederland bij de Raad van Europa, mevrouw Tanja Gonggrijp, om de conferentie over het Verdrag van Istanboel in Straatsburg bij te wonen. De uitnodiging volgde op een productief overleg met de deelnemers eerder dit jaar. De conferentie bood de gelegenheid voor uitwisseling met betrekking tot de bekrachtiging en implementatie van het Verdrag van Istanboel. Het Verdrag beoogt geweld tegen vrouwen en meisjes en huiselijk geweld te voorkomen, te vervolgen en uit te bannen.
De Raad van Europa is een Europese organisatie waarin regeringen van 46 lidstaten vertegenwoordigd zijn met als doel afspraken te maken die belangrijk zijn voor de mensenrechten, de rechtsstaat en democratie in Europa. Het Verdrag van Istanboel, dat door Nederland werd geratificeerd op 18 november 2015, is nog niet bekrachtigd door het Caribisch deel van het Koninkrijk. Binnen het Koninkrijk werken de vier landen (Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten) en de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba samen om bekrachtiging van het Verdrag van Istanboel in het Caribisch deel van het Koninkrijk te realiseren. Tijdens de conferentie zijn de vertegenwoordigers van de landen en eilanden in gesprek gegaan met kleine lidstaten van de Raad van Europa die het Verdrag al hebben geratificeerd en geïmplementeerd, zoals Ierland en Malta.
Hoogtepunten van het programma waren onder meer deelname aan verschillende workshops over belangrijke onderwerpen, waaronder het Lanzarote Comité, het Comité ter Preventie van Foltering en een bezoek aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Speciale aandacht werd besteed aan de preventie van alle vormen van geweld tegen vrouwen, dataverzameling over geweld tegen vrouwen, het bieden van ondersteuningsdiensten voor slachtoffers, risicobeoordeling en programma's voor plegers. De delegatie heeft ook een presentatie bijgewoond van de Nederlandse Ombudsman en van het Istanboel Secretariaat bij de Raad van Europa, inclusief het werk van GREVIO (Groep van Experts voor Actie tegen Geweld tegen Vrouwen en Huiselijk Geweld). De rol van GREVIO is het monitoren van de implementatie van het Istanboelverdrag en het bieden van technische ondersteuning aan lidstaten.
De deelnemers spraken hun oprechte dank uit aan mevrouw Tanja Gonggrijp en haar team voor het mogelijk maken van dit belangrijke werkbezoek, in samenwerking met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.