NWO Financiering wetenschappelijk onderzoek in Caribisch deel koninkrijk nu structureel
Sinds vorig jaar ontvangt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) jaarlijks structureel een bedrag van € 2.500.000,- van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) voor wetenschappelijk onderzoek in het Caribisch deel van het Koninkrijk.
Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten, Aruba, Bonaire en Curaçao, ontvangen al 10 jaar ondersteuning van NWO via diverse financieringsprogramma’s van het programma Caribisch Onderzoek, wat bijdraagt aan een solide basis voor wetenschappelijk onderzoek in deze regio, maar dat is nu structureel geworden.
Duurzaam wetenschappelijk onderzoek vanuit de regio
Het budget is bedoeld om wetenschappelijke kennis te vergroten en in te zetten voor duurzame ontwikkeling op de zes eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk. De middelen worden gebruikt voor het financieren van wetenschappelijk onderzoek en het ondersteunen van Nederlands Caribische wetenschappers.
Kennisagenda met onderzoeksthema’s
Het programma Caribisch Onderzoek ontwikkelt een kennisagenda die als inhoudelijke leidraad wordt gebruikt voor toekomstige thematische financieringsprogramma’s. Op basis van uitgebreide enquêtes onder inwoners en onderzoekers van de zes (ei)landen naar maatschappelijke vraagstukken, is een kennisagenda met onderzoeksthema's opgesteld. De concept kennisagenda wordt in juni 2024 tijdens consultatierondes op de eilanden gepresenteerd om na te gaan of de inhoud wordt herkend. Vervolgens wordt in oktober 2024 de definitieve kennisagenda bekendgemaakt tijdens de Dutch Caribbean Research Week.
Oprichting Caribbean Research Platform (CaRP)
Daarnaast gaat binnenkort het Caribbean Research Platform (CaRP) van start, met vestigingen op alle zes (ei)landen. Dit platform wordt door NWO opgericht om een ondersteunende rol te vervullen voor iedereen die betrokken is bij wetenschappelijk onderzoek, waaronder kennisinstellingen, onafhankelijke onderzoekers, maatschappelijke organisaties, lokale overheden en andere relevante partijen om zo wetenschappelijke capaciteit en onderzoek verder te bevorderen. CaRP begint in 2024 met het werven van medewerkers. Zij gaan ondersteunen bij het opstellen van onderzoeksvoorstellen, het vinden van financieringsbronnen en het stimuleren van kennisuitwisseling tussen onderzoekers, de samenleving, bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden.
Door deze structurele financiering en de oprichting van een regionaal netwerkplatform, in hechte samenwerking met Caribische onderzoekers, organisaties en overheden, levert NWO een bijdrage aan een duurzame groei van wetenschappelijk onderzoek in de regio.