De Gecombineerde Leefstijlinterventie, samenwerking voor een gezonde leefstijl op Bonaire

Primary Care Carribean, Zorg en Jeugd Caribisch Nederland (ZJCN), Fysio di Bario, Gezondheidscentrum Bon Bida Bonaire en JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) werken samen om de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) voor inwoners met overgewicht of obesitas op Bonaire beschikbaar te maken. De GLI is een tweejarig programma met begeleiding door een leefstijlcoach.

Gezonde leefstijl

Gecombineerde Leefstijlinterventie

Leefstijlcoaches van de fysiotherapie praktijken van Gezondheidscentrum Bon Bida Bonaire en Fysio di Bario voeren de GLI uit. De focus van de GLI is niet alleen om gewicht te verliezen, maar ook mensen te helpen om gezond te leven en je fit te voelen. Een gezond gewicht en regelmatige beweging helpen bij het voorkomen van verschillende gezondheidsproblemen. In de GLI zoeken de leefstijlcoaches samen met de deelnemer naar manier hoe iemand een gezondere leefstijl kan aanleren en volhouden. Dit verschilt per persoon en is een uniek programma.

Training

De praktijkondersteuners van de huisartsenpraktijken op Bonaire krijgen een rol in de doorverwijzing naar de GLI. Zij kunnen volwassenen met overgewicht of obesitas doorverwijzen naar een GLI als dit passend is voor iemands situatie. Op 5, 6, en 10 juni hebben de praktijkondersteuners op Bonaire een training gekregen. In de training leerden praktijkondersteuners onder andere hoe zij motiverende gesprekken met mensen die overgewicht of obesitas hebben kunnen voeren over hun leefstijl en hoe ze kunnen helpen bij het krijgen van de goede ondersteuning en zorg. JOGG heeft deze training gegeven op Bonaire, samen met de uitvoerders van de GLI. De deelnemers zullen een certificaat ontvangen.

Afgelopen jaren hebben partijen op Bonaire geoefend met de GLI door middel van een pilot. Op basis van deze ervaringen zijn er verschillende aanpassingen gedaan om de GLI passender te maken voor Bonaire.

Nieuwsbericht namens ZJCN, PCC, Fysio di Bario, Gezondheidscentrum Bon Bida Bonaire en JOGG.