Galileo-grondstation op Bonaire officieel overgedragen aan de Europese Unie

Vandaag 28 november vond een bijzonder moment plaats op Bonaire met de officiële sleuteloverdracht van het eerste Galileo Sensor Station (GSS) op Bonairiaans grondgebied. Dit geavanceerde station, onderdeel van het Europese Galileo-satellietsysteem, is officieel overgedragen door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) aan het EU-Agentschap voor het Ruimtevaartprogramma (EUSPA).

Sleuteloverdracht Galileo

Sleuteloverdracht Galileo-grondstation

Tijdens de ceremonie overhandigde Afke van Rijn, Directeur-Generaal van het Ministerie van IenW, de sleutel officieel aan Guerric Pont, Galileo Programme Manager bij EUSPA. Na de overdracht wordt het station operationeel gemaakt door EUSPA om eind april/begin mei 2025 operationeel te zijn. De ceremonie werd bijgewoond door vertegenwoordigers van lokale en internationale organisaties, waaronder de gedeputeerde Clark Abraham de CEO van WEB en andere betrokkenen.

Wat is een Galileo Sensor Station?

Het GSS speelt een belangrijke rol in het Galileo-satellietsysteem dat wereldwijd betrouwbare navigatie en tijdsbepaling mogelijk maakt. Het station op Bonaire ontvangt signalen van Galileo-satellieten en verwerkt de data voor toepassingen zoals navigatie en precisielocaties.

Een lokaal en internationaal project

Het GSS is een onbemand grondstation en bestaat uit een gebouw met servers, , drie antennes (sensoren), twee communicatieschotels en een volledig beveiligd terrein met hekken en camera’s en een wachthuis met 24/7 beveiliging. De bouw is uitgevoerd door lokale aannemers, waarbij hoogwaardige technische installaties uit Europa zijn geïmporteerd. Het project heeft nu al bijgedragen aan werkgelegenheid op Bonaire en garandeert minimaal 10 fulltimebanen in de operationele dienstverlening voor de komende 20 jaar.

Samenwerking

De totstandkoming van het GSS is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen lokale en internationale partijen, waaronder het Ministerie van IenW, het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), het openbaar lichaam Bonaire (OLB), Water en Energiebedrijf (WEB), de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) en lokale bedrijven.
Het Galileo-grondstation markeert een belangrijke stap in de samenwerking tussen Nederland en Europa op het gebied van ruimtevaart en versterkt de rol van Bonaire in internationale technologische innovaties maar ook aan de verdere ontwikkeling van het eiland.