Wetsvoorstel ‘Bescherming tegen discriminatie op de BES’ uitvoerbaar en noodzakelijk
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) werkt aan gelijke behandelingswetgeving in de Caribische delen van Nederland. Uit onderzoek op Bonaire, Sint Eustatius en Saba blijkt dat het wetsvoorstel goed uitvoerbaar en belangrijk is voor de inwoners van de eilanden.
De nieuwe wetgeving betekent dat inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba straks een beroep kunnen doen op de gelijke behandelingswetten als zij zich gediscrimineerd voelen. Die wetgeving geldt nu nog alleen in het Europese deel van Nederland.
De Tweede Kamer fracties zijn positief over het wetsvoorstel. Zij vragen zich nog wel af welke praktische en financiële gevolgen de invoering van de gelijke behandelingswetgeving heeft op Bonaire, Sint Eustatius en Saba en of het wetsvoorstel voldoende rekening houdt met de Caribische omstandigheden. Afgelopen vrijdag heeft de minister van BZK de antwoorden op de vragen van de Tweede Kamer naar de Kamer gezonden.
Een extern onderzoeksbureau heeft de impact van de gelijke behandelingswetgeving onderzocht. De belangrijkste conclusies zijn dat de nieuwe wetgeving goed uitvoerbaar is en ook noodzakelijk; er wordt veel discriminatie ervaren op de eilanden. Wel moet het draagvlak voor het bezoeken van een anti-discriminatieloket voor hulp en ondersteuning nog groeien. Actieve voorlichting over de betekenis van de nieuwe wet en van de mogelijkheid om hulp te krijgen is daarom belangrijk. Ook geeft de minister aan dat er ruimte is voor maatwerk zodat bij de uitvoering rekening gehouden kan worden met de lokale omstandigheden.
Het volledige onderzoeksrapport is meegezonden met de beantwoording aan de Tweede Kamer. U leest het hier. De behandeling en stemming over het wetsvoorstel volgt binnenkort.