Dag tegen Mensenhandel – Stop de Uitbuiting

De week van 14 t/m 18 oktober 2024 is de “Week tegen mensenhandel”. Op 18 oktober 2024 is het de ‘Dag tegen Mensenhandel’ in Caribisch Nederland. Mensenhandel is een ernstige misdaad waarbij mensen worden gedwongen, bedreigd of misleid en in uitbuitingssituaties terechtkomen, zoals arbeidsuitbuiting, seksuele uitbuiting of criminele uitbuiting.

Ook mensensmokkel is een groot probleem. Smokkelaars brengen migranten tegen hoge kosten illegaal de grens over, vaak onder gevaarlijke omstandigheden. In het nieuwe land worden deze mensen vaak slachtoffer van uitbuiting.

Om het bewustzijn en de meldingsbereidheid in Caribisch Nederland te vergroten, worden er op 16 en 18 oktober activiteiten georganiseerd op de drie eilanden. Mensenhandel komt overal voor, ook in Caribisch Nederland. Daarom is het belangrijk te weten hoe mensenhandel kan worden herkend.

Let op de signalen
Mensenhandel herkennen is cruciaal. Let op deze signalen:

  • Personen werken en wonen (slapen) op de werklocatie;
  • Groepen personen wonen bij elkaar op dezelfde locaties en betalen zeer hoge huurprijzen;
  • Personen maken extreem lange werkdagen, ook in weekenden (geen vrije dagen/ geen vakantie);
  • Personen worden vaak in groepen naar de werkplek gebracht;
  • Personen die gedwongen worden om criminele activiteiten uit voeren of gedwongen worden zich te prostitueren;
  • Personen zijn niet in het bezit van hun eigen paspoort;

Wat gebeurt er op 16 en 18 oktober?
Op de ‘Dag tegen Mensenhandel’ kunt u op alle eilanden deelnemen aan twee activiteiten die helpen om mensenhandel beter te begrijpen en te herkennen:

VR-ervaring Mensenhandel
Bezoekers kunnen met een VR-bril ervaren hoe het is om slachtoffer te zijn van mensenhandel. Dit maakt duidelijk hoe ernstig deze misdaad is.
Video’s over Mensensmokkel en Mensenhandel
De hele dag door worden er twee films vertoond onder de titel “Habri Bo Wowo”. De 1e film toont de gevaarlijke mensensmokkelovertocht van Venezuela naar Aruba. De 2e film is het vervolg op de 1e film en gaat over seksuele uitbuiting op Aruba.

Ook zijn er experts aanwezig om vragen te beantwoorden en voorlichting te geven over mensenhandel en mensensmokkel in Caribisch Nederland.

Locaties en tijden
Sint-Eustatius: 16 oktober 2024, zaal in de bibliotheek, Oranjestad – van  10.00 uur tot 16.00 uur
Saba: 18 oktober 2024, vergaderzaal gebouw RCN, The Bottom – van 10.00 uur tot 16.00 uur
Bonaire: 18 oktober 2024, “Jong Bonaire”, Kralendijk – van 10.00 uur tot 16.00 uur

Sta stil, meld en maak een verschil!
Stel je voor dat jij in de schoenen van een slachtoffer staat. Geen vrijheid, elke dag bedreigd- en uitgebuit worden. Niemand die je helpt. Deze slachtoffers hebben geen stem, maar jij wel. Jouw ogen en acties kunnen hun leven veranderen. Zie je signalen van mensenhandel? Twijfel niet, meld het! Samen kunnen we mensenhandel stoppen en de slachtoffers bevrijden uit hun nachtmerrie.

Meld mensenhandel
Het melden van mensenhandel kan levens redden. Ook als u twijfelt, meld het. Uw alertheid kan de slachtoffers helpen die in deze situaties vastzitten. Het is beter om uw vermoedens door te geven, dan niets te doen. U kunt mensenhandel melden bij het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) via de volgende kanalen:

•         Noodhulpnummer: 911

•         Anonieme tiplijn: 9310

•         E-mail: infodesk@politiekpcn.com

We roepen eenieder op om alert te zijn en verdachte situaties te melden. Samen kunnen we mensenhandel stoppen en de slachtoffers helpen.

Meld vermoedens van mensenhandel altijd. Jouw twijfel kan iemands kans zijn!