Inwoners van Bonaire ontvangen vanaf 28 oktober hun zorgpas

BONAIRE - Zorg & Jeugd Caribisch Nederland (ZJCN) introduceert vanaf 28 oktober de zorgpas op Bonaire. De zorgpas vervangt het papieren verzekeringsbewijs. Eerder moesten verzekerden een verzekeringsbewijs ophalen bij het ZJCN-kantoor, voorafgaand aan een reis naar het buitenland. Met de nieuwe zorgpas is dit niet langer nodig. Bovendien kan de zorgpas ook op Bonaire worden gebruikt voor reguliere zorg bij huisartsen, apotheken, afnamelabs en in het ziekenhuis.

ZJCN Zorgpas

Zorgpas als bewijs van verzekering
De zorgpas vervangt het papieren bewijs van verzekering. Verzekerden met een minimale verzekeringsperiode van twee jaar hoeven voortaan niet meer naar het ZJCN-kantoor om een bewijs van verzekering op te halen voordat ze op reis gaan. De zorgpas is persoonlijk en is een bewijs van inschrijving bij ZJCN. Op de zorgpas staan de gegevens van de verzekerde en de contactgegevens van ZJCN. Bij spoedeisende medische zorg in het buitenland dient men zo snel mogelijk contact op te nemen met ZJCN. Met de invoering van de zorgpas worden processen voor zowel verzekerden als zorgverleners eenvoudiger en efficiënter.

Zorgpas is geen reisverzekering
De zorgpas is alleen bedoeld voor medische spoedgevallen in het buitenland die niet kunnen worden uitgesteld. ZJCN adviseert alle inwoners van Caribisch Nederland om voor vertrek naar het buitenland een reisverzekering af te sluiten.

Ophalen zorgpas
Inwoners van Bonaire die al minstens twee jaar verzekerd zijn bij ZJCN kunnen hun zorgpas op basis van leeftijd ophalen in Kralendijk van 28 oktober t/m 30 november. Tussen 2 december en 7 december is er ook een mogelijkheid om in Rincon de zorgpas op te halen. Zie schema.

Vereiste documenten
Bij het ophalen van de zorgpas moet men een geldige sédula tonen én het ingevulde klantenformulier inleveren, dat zowel online beschikbaar is als verkrijgbaar bij het kantoor van ZJCN. Andere vormen van identificatie, zoals een paspoort of rijbewijs, worden niet geaccepteerd. Ouders van kinderen jonger dan 18 jaar kunnen de zorgpas van hun kind ophalen.

Ook het doorgeven van het bankrekeningnummer is vereist, zodat deze informatie geregistreerd kan worden in de database van ZJCN voor toekomstige (medische) vergoedingen. Er zijn geen kosten verbonden aan het verkrijgen van de zorgpas. Bij vervanging worden wel kosten in rekening gebracht.

Machtigingsformulier
Inwoners van Bonaire die minder mobiel zijn of een andere beperkingen hebben, kunnen een familielid machtigen via het machtigingsformulier, dat zowel online beschikbaar is als verkrijgbaar bij het kantoor van ZJCN. Als het niet lukt om de zorgpas op te halen kan men een e-mail sturen info@ZorgVerzekeringsKantoor.nl of langs het ZJCN kantoor komen om een afspraak te maken.

Voor meer informatie kunt u terecht op: http://www.zvkcn.nl/