CBP BES legt last onder dwangsom op aan Openbaar Lichaam Bonaire wegens herhaaldelijke schending privacywetgeving

De Commissie Toezicht Bescherming Persoonsgegevens BES (CBP BES) heeft met onmiddellijke ingang besloten een last onder dwangsom op te leggen aan het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB). Dit besluit komt voort uit het herhaaldelijk niet naleven van cruciale afspraken omtrent de bescherming van persoonsgegevens van burgers op Bonaire. Ondanks herhaalde waarschuwingen, heeft het OLB nagelaten noodzakelijke maatregelen door te voeren, waardoor de persoonsgegevens van inwoners nog steeds kwetsbaar zijn voor misbruik.

 

LOGO CPB

Reactie van het OLB
In een reactie van 23 september 2024 op het voornemen van de commissie tot het opleggen van de last heeft het OLB aangegeven dat er in 2022 en 2023 financiële middelen beschikbaar zijn gesteld om de aanbevelingen van CBP BES te implementeren en dat een aantal maatregelen is doorgevoerd. Desondanks is het OLB er niet in geslaagd om alle vereiste maatregelen tijdig en volledig uit te voeren. Het OLB geeft als reden organisatorische obstakels, zoals de verspreiding van ambtenaren over meerdere gebouwen en beperkte werkruimte.

Hoewel het OLB aangeeft dat er enige vooruitgang is geboekt, zoals de invoering van toegangspasjes en de vervanging van niet-afsluitbare kasten, blijft de bescherming van persoonsgegevens ernstig tekortschieten. Dit baart de Commissie zorgen.

Beoordeling van de zienswijze
De CBP BES vindt het zorgwekkend dat de persoonsgegevens van burgers nog steeds onvoldoende beschermd zijn, ondanks eerdere waarschuwingen en de verstrekte tijd om verbeteringen door te voeren. Het OLB erkent zelf dat de bescherming van persoonsgegevens niet ‘optimaal’ is en dat er nog veel moet gebeuren. De informatie die het OLB tot nu toe heeft verstrekt, geeft onvoldoende vertrouwen dat de aanbevolen maatregelen daadwerkelijk zijn geïmplementeerd en dat de persoonsgegevens van burgers in de nabije toekomst adequaat zullen worden beschermd.

Gezien de ernst van deze situatie, acht de Commissie het noodzakelijk om de eerder aangekondigde last onder dwangsom nu daadwerkelijk op te leggen. Deze maatregel is bedoeld om het OLB ertoe te bewegen alsnog alle vereiste organisatorische en technische beveiligingen door te voeren. Het nalaten hiervan kan leiden tot verdere schendingen van de privacywetgeving, met mogelijke ernstige gevolgen voor de privacy van burgers.

Onaangekondigde controles
Na het verstrijken van de termijn van vier weken zal CBP BES onaangekondigde controles uitvoeren om de voortgang te monitoren. Deze controles zijn van belang om te verifiëren in hoeverre het OLB de benodigde maatregelen heeft genomen om de privacy van inwoners te beschermen. Als bij deze controles blijkt dat de maatregelen onvoldoende zijn uitgevoerd, zal de opgelegde dwangsom worden geïnd, wat kan oplopen tot $90.000.

CBP BES dringt erop aan dat de bescherming van persoonsgegevens een prioriteit is voor alle overheidsorganisaties. Burgers hebben recht op een veilige verwerking van hun gegevens, en het OLB draagt hierin een grote verantwoordelijkheid.

Het uitblijven van de juiste maatregelen kan ernstige gevolgen hebben voor de privacy en veiligheid van de burgers van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba.

Het volledige rapport en meer informatie zijn beschikbaar op de website van CBP BES: www.cbpbes.com