De staat van ons klimaat 2024: Een recordwarm jaar

Klimaatverandering laat zich steeds sterker zien, zowel in (Caribisch) Nederland als wereldwijd. In Caribisch Nederland was 2024 het warmste jaar ooit gemeten. In De staat van ons klimaat beschrijft het KNMI het weer van 2024 en plaatst dit in de context van de wereldwijde klimaatverandering. De relevante paragrafen voor Caribisch Nederland worden apart in het Nederlands, Engels en Papiaments gepubliceerd.

Warm weer

Warmste jaar ooit gemeten

Caribisch Nederland had in 2024 een bovengemiddeld warm jaar. Gemiddelde temperaturen lagen op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba op 28,4 °C, en op Aruba, Bonaire en Curaçao op 29,1 °C. Daarmee was 2024 het warmste jaar ooit gemeten. Ook de temperatuur in de Tropische Noord Atlantische oceaan was in 2024 opnieuw recordhoog.

In Caribisch Nederland ging de recordwarmte gepaard met relatief minder wind en een hoge luchtvochtigheid. De combinatie van hoge temperaturen met weinig wind en een hoge luchtvochtigheid zorgen voor een hoge gevoelstemperatuur.

Een druk orkaanseizoen met een bijzondere stilte

2024 kende een bovengemiddeld druk orkaanseizoen in het Atlantische gebied met achttien tropische stormen, waarvan er elf uitgroeiden tot orkanen. Vijf van deze orkanen bereikten zelfs de zwaarste categorieën. Een oorzaak van het drukke orkaanseizoen was een combinatie van zeer warm oceaanwater en een opkomende La Niña, die op de valreep van 2024 begon. Het orkaanseizoen kende ook een opmerkelijke stilte: tussen medio augustus en medio september ontstond geen enkele orkaan terwijl meestal de piek van het orkaanseizoen in deze periode valt.

Op 2 juli bereikte orkaan Beryl als vroegste orkaan ooit categorie 5, met windsnelheden boven de 270 kilometer per uur. Op haar tocht over de Caribische Zee richtte Beryl veel verwoesting aan. Beryl trok ten noorden van Bonaire langs, waar waarschuwingen voor deining en golven waren afgegeven. Tropische storm Ernesto trok op 13 augustus langs Saba en Sint Eustatius. De eilanden kregen voornamelijk te maken met veel regen wat leidde tot overstromingen en vallende rotsblokken. En door de harde wind waaiden bomen om op de eilanden.

Meer over De staat van ons klimaat

Het KNMI publiceert jaarlijks De staat van ons klimaat. Dit rapport geeft een overzicht van het weer en klimaat in Nederland en de wereld. Het KNMI werd op 31 januari 1854 opgericht en bestaat dit jaar 171 jaar. Actuele informatie over het klimaat is te vinden op de overzichtspagina Klimaat, in het klimaatdashboard en in de wekelijkse klimaatberichten.

Het rapport is gepubliceerd op de website van het KNMI en kan direct worden gedownload via www.knmi.nl onder de tab "Kennis & Uitleg".