Samen tegen huiselijk geweld en kindermishandeling: de cruciale rol van burgers

Vanaf 1 januari is de Beschermingscode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (HGKM) officieel ingevoerd op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Deze nieuwe regelgeving biedt niet alleen professionals handvatten om geweld te signaleren en aan te pakken, maar benadrukt ook de belangrijke rol van burgers in het creëren van een veilige en zorgzame samenleving.

Together

De rol van burgers in het signaleren van onveilige situaties

Iedereen kan bijdragen aan het voorkomen en aanpakken van huiselijk geweld en kindermishandeling. Burgers spelen een cruciale rol door signalen van onveilige situaties te herkennen en te bespreken. In relatief kleine, hechte samenlevingen zoals Bonaire, Sint Eustatius en Saba, zien en kennen mensen elkaar. Het valt daardoor sneller op wanneer iemand niet lekker in zijn vel zit of wanneer er mogelijk onveilige situaties thuis plaatsvinden. Omdat het, juist in een kleine samenleving, moeilijk kan zijn om actie te ondernemen, richt het Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (AMHK) zich met name op advies en ondersteuning. Burgers kunnen hier terecht met vragen over tekenen van geweld of mishandeling en krijgen advies over mogelijkheden om te helpen.

In welke situaties kan advies helpen?

Het Advies- en Meldpunt is er voor iedereen die twijfels of zorgen heeft over de persoonlijke veiligheid van anderen. Bijvoorbeeld wanneer je merkt dat een ouder familielid afhankelijk is van de zorg van een ander, maar regelmatig tekenen van angst vertoont. Het kan ook zijn dat een buurman vertelt voortdurend gecontroleerd te worden door zijn partner en geen toegang meer heeft tot zijn eigen geld. Misschien vertrouwt een vriend(in) met een beperking je toe dat een verzorger hem of haar uitscheldt en dreigt met straf.

Andere voorbeelden zijn wanneer je vaak geschreeuw hoort bij een gezin in de buurt en je je zorgen maakt over de kinderen, of wanneer een vrouwelijke collega je vertelt dat zij door haar partner fysiek wordt mishandeld, maar geen hulp durft te zoeken. In al deze situaties kan het Advies- en Meldpunt helpen met praktische tips en vervolgstappen om iemand te ondersteunen of de situatie bespreekbaar te maken.

Contact opnemen met het Advies- en Meldpunt

Op elk eiland is er een Advies- en Meldpunt waar burgers en professionals terechtkunnen. Op Bonaire is dit Advies- en Meldpunt Guiami bij Sentro Akseso, bereikbaar via telefoonnummer 0802 0802. Op Sint Eustatius kunnen mensen contact opnemen met de Social Support Units bij het Openbaar Lichaam Sint Eustatius (OLE) via +599 318 4837. Voor inwoners van Saba is het Departement of Community Development & Culture bij het Openbaar Lichaam Saba (OLS) beschikbaar via +599 416 6936 of +599 416 3053. Bij extreme of gevaarlijke situaties dient men altijd de politie te bellen.

Het Advies- en Meldpunt staat op elk eiland altijd klaar om vragen te beantwoorden en ondersteuning te bieden. Door signalen te herkennen en actie te ondernemen, dragen we samen bij aan een veilige en zorgzame samenleving op de BES-eilanden.