Afscheidstoespraak waarnemend gezaghebber Nolly Oleana

Afgelopen donderdag, 1 augustus was het precies 38 jaar geleden dat ik met mijn professionele carrière ben begonnen op Bonaire. En nu, 38 jaar later, besef ik hoe snel de tijd voorbij is gegaan en dat het leven maar van korte duur is.

Dit prachtige eiland heeft een unieke ‘vibe’ en het heeft mij veel kansen gegeven zodat ik mij kon profileren en aan de vooruitgang van Bonaire kon werken.

Ik ben iemand die nooit zijn gezicht heeft afgewend en ons eiland en haar bevolking aan hun lot heeft overgelaten. Valse beloften waar ik niet aan kon voldoen, maakten geen deel uit van mijn dagelijks leven. Veel van mijn dromen waren altijd vol schitterende beelden over hoe Bonaire zich moest ontwikkelen.

Ook wil ik met jullie delen dat ik elk jaar op de eerste dag van januari aan mijn vrouw vertelde welke de doelen waren die ik in het jaar dat net begonnen was, wilde bereiken. Hoe vreemd het ook mag lijken, de meeste van mijn dromen en doelen zijn werkelijkheid geworden en ik dank God, mijn familie, mijn kennissen en onze hele samenleving die meegeholpen hebben om mijn doelen te bereiken. Zonder jullie steun zou mijn leven er anders uitgezien hebben.

Elk jaar opnieuw op 1 januari, luisterde mijn vrouw met veel aandacht en keek mij met verbaasde ogen aan. Met haar steun heb ik in mijn professionele carrière belangrijke resultaten bereikt op het gebied van onderwijs, sport, cultuur, landbouw en bestuur. Zij stond altijd klaar om mij te ondersteunen.

Wat is (en was) het geheim in mijn leven?

Op de eerste plaats: liefde. Ik hou echt zielsveel van ons eiland en haar bevolking. Aan het eind van elke vakantie in het buitenland voel ik mij heel gelukkig om weer thuis te komen.

Altijd heb ik rekening gehouden met de beperkingen van ons eiland en ik heb geleerd dat goede dingen in kleine pakketjes komen. In het Engels zeggen ze: ‘Good things come in small packages’.

Het lied van de Arubaanse zanger JEON met de titel ‘Ta mi hendenan – Dat  zijn mijn mensen’ doet mij denken aan de vele  aspecten van het Bonairiaanse leven, en de melodie en de tekst van het lied beschrijven onze mensen en onze werkelijke omstandigheden.

Op de tweede plaats komt: hard werken. Werken loont, en ik heb geleerd dat luie mensen altijd de schuld aan anderen geven en als zij zelf de kans krijgen om te laten zien wat zij kunnen, lopen zij weg van hun verantwoordelijkheid. In het Nederlands is er een gezegde dat luidt: ‘De beste stuurlui staan aan wal’ en een Nederlandse voetballer heeft ooit in een interview gezegd: ‘De beste spelers zijn de toeschouwers’. Elke dag opnieuw probeer ik mijzelf te overtreffen, elke dag opnieuw probeer ik niemand teleur te stellen en iedereen met respect te behandelen. Ik kan met jullie delen dat hard werken werkelijk positieve resultaten geeft, zelfs als soms de weg lang en uitputtend is.

Op de derde plaats komt: eerlijk zijn. Eerlijk zijn heeft zijn prijs en allen die NIET eerlijk zijn en illegale dingen willen doen, zullen je vijand worden. Ik heb er bewust voor gekozen om onze normen en waarden hoog te houden. De liefde voor mijn vaderland en mijn integriteit hebben mij veel plezier en energie gegeven om gedurende al deze jaren door te gaan met de strijd.

Op de vierde plaats komen: discipline en verantwoordelijkheid. In slechte en in goede tijden ben ik aanwezig geweest en heb ik geprobeerd het onmogelijke, mogelijk te laten worden. Het zit in mijn bloed om Bonaire en mijn naasten te helpen. Door voorbeeldig te zijn heb ik de top van vele bergen kunnen bereiken.

Bestuurlijk

Voor wat betreft bestuur wil ik terug gaan in de tijd. In de maand maart van het jaar 1949 hebben onze eilanden de eerste verkiezingen gehouden voor de Staten van de Nederlandse Antillen. Veel van onze ouderen van vóór het jaar 1949 hebben een verbeten en aanhoudende strijd gevoerd zodat wij een democratisch land konden worden. Ja, een democratisch land.

Vandaag, na 75 jaar, constateer ik een minder aangename tendens, waar antagonisme gecreëerd wordt, waar groepen tegen elkaar opgezet worden, waar polarisatie plaatsvindt, waar de waarheid verdraaid wordt en waar zelfs doodsbedreigingen geuit worden. Politici die niet de waarheid spreken en die elkaar bedreigen, plegen naar mijn mening een ernstige aanslag op onze democratie.

Ik wil alle huidige politici en die van de toekomst waarschuwen dat het NIET mogelijk is om een welvarend land op te bouwen met leugens en valse beloften. Gebrek aan respect, discriminatie, fraude, leugens en incorrect gedrag kunnen beschouwd worden als zaden van onkruid om een verdeelde samenleving te creëren, waar er geen vertrouwen en geen eenheid is. Wij kunnen van mening verschillen, maar er moet nooit ruimte zijn om elkaar letterlijk af te maken.

Ik wil dit gedeelte over het bestuur afronden met de volgende gedachte: als er licht schijnt in je ziel, zal er schoonheid in je hart zijn. Als er harmonie heerst in je huis, zal er rust en vrede heersen bij de mensen om je heen. Rust en vrede bij de mensen betekent vooruitgang.

Tot slot

Aan allen die bijgedragen hebben aan mijn succes wil ik mijn hartelijke dank uitspreken. Zonder jullie heb ik mijn doelen niet kunnen bereiken. Vandaag verlaat ik dat deel van het bestuur dat ik het leukste vond, namelijk de vergaderingen van de Eilandsraad voorzitten. Jullie zijn het hart van onze democratie. Zorg ervoor dat jullie de lichten in alle huizen aan houden en pak de actuele uitdagingen aan, zoals onder andere: de effecten van  klimaatverandering, demografische veranderingen, kunstmatige intelligentie, digitalisatie, veiligheid en kwaliteit van ons voedsel, het schoonhouden van ons eiland en behoud van onze cultuur.

Aan onze nieuwe gezaghebber John Soliano: veel succes en wijsheid. Bonaire is in goede handen. Zorg voor een krachtige eenheid tussen de drie bestuurlijke organen en Bonaire zal voorspoed kennen.

Nogmaals bedankt voor alle steun en vertrouwen.

Waarnemend gezaghebber Reynold “Nolly” Oleana