Toespraak Rijksvertegenwoordiger afscheid waarnemend gezaghebber Nolly Oleana

Beste Nolly en natuurlijk niet te vergeten Ann,

Toen ik jou in 2020 vroeg of je belangstelling had om de rol van waarnemend gezaghebber te vervullen antwoordde je direct positief. Maar zei je erbij, ik stop wel binnenkort bij OCW dus ik moest er wel voor zorgen dat het vervangen niet te vaak voorkomt. Wie had toen kunnen denken dat je vanaf april 2023 tot 1 september 2024 fulltime de waarnemend gezaghebber van Bonaire zou zijn? Zeg maar zo’n anderhalf jaar de functie waargenomen, en je hebt dat al die tijd met dezelfde inzet en enthousiasme gedaan.

Een periode waarin van alles gebeurde, olie die aanspoelde en opgeruimd moest worden, de vele bezoekers, bewindspersonen en delegaties uit Nederland,  bezoeken in de vele bario’s van Bonaire wisseling in coalitie en bestuurscollege  etc. Nolly, deed dat zoals altijd alles op zijn geheel eigen wijze en met een grote betrokkenheid bij de inwoners van ons eiland. Soms vanuit de cultuur van zijn en ons geliefde Bonaire, soms vanuit de passie voor de natuur en natuurlijk ook op een manier die zo ongeveer de halve bevolking van Bonaire kent: zoals de schoolmeester voor de klas. 

Ik heb vele mooie momenten met Nolly gekend, we moesten soms uren wachten op de luchthaven omdat de delegaties uit Europees Nederland later aankwam dan gepland en hadden dan boeiende gesprekken. De zorgen die hij had over de groei van Bonaire, de natuur maar ook de organisatie of hoe de leden van de Eilandsraad met elkaar debatteren. Maar zijn ogen glommen het meest als hij het had over zijn plannen voor de toekomst of zijn familie.

Nolly, maar ook bestuurscollege, Eilandsraad en alle inwoners van Bonaire, de opvolging door de nieuwe gezaghebber heeft lang geduurd maar gelukkig gaan we straks over tot de eedsaflegging door de nieuwe gezaghebber en komt aan het tijdperk van waarneming een einde. Nolly, jij weet inmiddels dat het waarnemen van een functie meer is dan iets dat je er zo maar even bij doet. Het waarnemen van de gezaghebber is in jouw geval meer dan een volwaardige werkweek geworden met alle bijbehorende sores en leuke dingen. Veelal drukt de titel van waarnemen, en ik kan het weten, niet uit wat dat in de praktijk met zich meebrengt. Ook waarnemers worden aangesproken op de prestaties die ze wel of niet leveren.

Beste Nolly, ik wil je ongelofelijk bedanken voor de inzet van deze periode. Het was een genoegen om met je samen te mogen werken. Ik weet dat jij je de komende tijd voor het belang van ons mooie eiland blijf inzetten als voorzitter van de klimaattafel dus de mensen zullen jou nog op verschillende momenten treffen. Ik hoop dat je daarnaast tijd gaat maken voor al die plannen die je op de Kunuku wil realiseren en natuurlijk dat Ann je ook iets meer gaat zien dan de afgelopen periode, al weet ik niet of de rust in huis die dat waarnemen met zich meebracht toch ook niet prettig voor haar was.

Nolly, bedankt en het gaat je goed!