Toespraak Rijksvertegenwoordiger beëdiging gezaghebber John Soliano

Vandaag tijdens deze ceremoniële bijeenkomst van de Eilandsraad gaat de heer John Robert Edward Soliano de eed afleggen waarin hij zweert dat hij getrouw zal zijn aan de Grondwet en de wetten zal nakomen en dat hij zijn plichten als gezaghebber naar eer en geweten zal vervullen.

Maar voordat we daartoe overgaan wil ik nog een keer publiekelijk de twee vertrouwenscommissies en alle ondersteuners die daarbij betrokken waren, hartelijk bedanken voor het enthousiasme waarmee zij mij hebben geholpen bij het tot stand brengen van mijn  advies. Een advies dat uiteindelijk heeft geleid tot de benoeming van  de heer John Soliano als gezaghebber voor Bonaire.

Tijdens het sollicitatiegesprekken met John heeft hij op mij indruk gemaakt met zijn hoge sociale en ethische normen. Hij acht integriteit en zuiverheid van handelen als een belangrijk kenmerk van zijn professionele optreden. In de uitoefening van de functie van gezaghebber zullen deze normen zeker van pas komen. Maar gelijktijdig zullen deze ook onder druk komen te staan met gedreven bestuurscolleges en bijbehorende ambities. Het is goed dan een gezaghebber te hebben die oog heeft voor deze normen en daar op gepaste wijze mee omgaat.

Het is een groot voordeel dat wij op Bonaire een gezaghebber krijgen die afkomstig is van Bonaire. Dat betekent dat hij niet alleen de taal machtig is maar ook de cultuur en de mensen goed kent. Gelijktijdig is Bonaire niet meer alleen het Bonaire van de mensen die hier zijn geboren. De Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen Caribisch Nederland heeft hier  in juli een rapport over uitgebracht, ook over de gevolgen. In dit rapport wordt met nadruk gewezen op de grote opgaves in de aankomende periode en de noodzaak om aan de komende maatschappelijke veranderingen vanuit samenwerking sturing te geven. Sturing die veel vraagt van de bestuurders, maar zeker van de gezaghebber om er te zijn voor alle eilandbewoners ongeacht waar ze geboren of getogen zijn. Ik weet zeker dat de heer Soliano zich hiervoor volledig zal inzetten.

Daar hoort ook bij dat wij als gemeenschap actief betrokken worden bij besluitvorming die ons aangaat. Laten we daar als burger dan ook goed gebruik van maken. Want wij, bestuurscollege, eilandsraad en burgers, zijn samen, verantwoordelijk voor de ontwikkelingen op ons prachtige Bonaire.

De zware taak van gezaghebber rust niet alleen op de schouders van de persoon zelf maar ook op die van de familie. In dat opzicht wens ik zijn vrouw en de familie ook toe dat zij van elkaar kunnen blijven genieten tijdens die zeldzame momenten van rust. Rust die ook een gezaghebber nodig heeft voor zijn ontspanning. Dat hij zo af en toe kan blijven genieten van het dansen dat hij zo graag doet met zijn vrouw. Laten we dus ook als gemeenschap met elkaar afspreken dat we die zeldzame vrije tijd zullen respecteren.

Ik wil nu overgaan tot het officiële gedeelte van het afleggen van de eed. Ik verzoek de heer Soliano naar voren te komen, te gaan staan en nadat de tekst van de eed is voorgelezen uit te spreken: “Ku Dios Todopoderoso yudami!”

Mi ta hura ku pa mi nombramentu den e kargo o funshon di gezaghebber mi no a duna ni primintí, ni direkta- ni indirektamente, bou di ningun nòmber ni denominashon ni preteksto, ningun regalo ni fabor.
Mi ta hura ku mi no a risibí ni mi no a aseptá, ni lo mi no aseptá, ni direkta- ni indirektamente, ningun regalo ni ningun promesa di hasi algu o laga di hasi algu den e kargo o funshon en kuestion.
Mi ta hura ku lo mi ta fiel na Konstitushon, ku lo mi kumpli ku lei i ku lo mi kumpli ku mi obligashonnan komo gezaghebber segun mi konsenshi i honor.

Hiermee is het formele gedeelte van de eedsaflegging voltrokken en is het mij een genoegen om als eerste de gezaghebber de heer John Soliano te mogen feliciteren! Ik wens hem veel wijsheid, geduld, humor en vooral een goede gezondheid toe om deze zware taak met energie te vervullen.