Radiozendamateur (ham-radio)
Radiozendamateurs leggen met hun radiozenders contact met andere zendamateurs ergens anders op de wereld, of zelfs in de ruimte. Hiervoor gebruiken ze apparatuur die ze zelf bouwen of kopen, uit persoonlijke interesse voor radiocommunicatie en -techniek. Ook experimenteert een zendamateur met radiozendapparatuur en met antennes. Zulke experimenten stonden ruim 100 jaar geleden aan de basis van de ontwikkeling van radio- en telecommunicatie.
Radiozendamateurs uit het buitenland
Bezoekt u één van de eilanden in Caribisch Nederland en heeft u al examen gedaan? Als u in het bezit bent van een Nederlandse registratie of buitenlandse licentie, dan mag u in veel gevallen onder die licentie als zendamateur ook op de eilanden uw hobby uitoefenen. Als u voor langere tijd (meer dan 3 maanden) naar een van de eilanden komt, moet u wel een machtiging aanvragen. Neem bij twijfel over uw licentie contact met ons op.
Naar het buitenland
Reist u naar het buitenland? Dan kunt u in veel gevallen onder uw BES-machtiging uitzenden. Als u voor korte tijd naar het buitenland gaat (tot 60 dagen) dan hoeft u in de meeste Europese landen (CEPT) geen vergunning aan te vragen. Dat geldt ook voor de Verenigde Staten. Uw Radio Amateur Station License is dan meestal genoeg.
Soms moet u een HAREC of Novice certificaat hebben. U kunt dit certificaat bij de RDI aanvragen.
Meer informatie kunt u krijgen via de website van de autoriteit van het land waar u heen gaat. Uitgebreidere informatie over de regels in Europa vindt u op de website van CEPT. In de Verenigde Staten vindt u deze informatie op de website van de FCC.
Call signs
Als u een machtiging aanvraagt krijgt u van de RDI een call sign, ook wel radioroepnaam genoemd. Met deze roepnaam bent u te identificeren.
Voor Caribisch Nederland begint een roepnaam met de letters PJ en een cijfer waarmee het eiland onderscheiden wordt (de prefix). Voor Bonaire is dat een 4, voor Sint-Eustatius een 5 en voor Saba een 6. Daarna volgen nog twee of drie letters (de suffix). U mag de suffix zelf kiezen, als deze niet al in gebruik is.
Voor bijzondere gevallen, zoals voor clubstations, relaisstations en tijdens internationale wedstrijden, kunt u een bijzondere machtiging met een suffix van één letter aanvragen.
Download hier het aanvraagformulier voor radiozendamateurs.