Ongelukken met gasflessen zijn meestal het gevolg van verkeerd gebruik en kunnen nare gevolgen met zich meebrengen. Gas is onzichtbaar, licht ontvlambaar en kan een explosie veroorzaken. Daarom is het van belang dat je altijd bewust en voorzichtig met gasflessen omgaat. Op deze pagina vind je meer informatie en tips over veilig gebruik van gasflessen thuis en buiten.
Blijf weg bij open vuur!
Kom nooit met een vlam of brandende sigaret of sigaar in de buurt van een gasfles. Gas is onzichtbaar en licht ontvlambaar. Als een gasfles lekt kan contact met open vuur leiden tot een levensgevaarlijke situatie.
Soorten gasflessen
Er zijn verschillende soorten gasflessen verkrijgbaar. Grotere gasflessen of cilinders (100lbs) worden vooral gebruikt bij huis of voor commerciële doeleinden. Daarnaast zijn er ook kleinere mobiele gasflessen te verkrijgen (20, 32 of 40bls) die geschikt zijn voor recreatief gebruik, zoals bijvoorbeeld voor een BBQ. Bij het gebruik van grote gasflessen gelden een aantal andere regels voor het aansluiten, vervoeren en opslaan dan voor kleine mobiele gasflessen.
Opslaan of bewaren van gasflessen
Gasflessen staan onder hoge druk en moeten daarom met zorg opgeslagen worden. Let daarom op de volgende punten:
Bewaar en vervoer gasflessen rechtop. Bevestig de fles met een spanband of ketting vast aan een muur, om omvallen ervan te voorkomen.
Bewaar gasflessen altijd alleen buiten het huis op een koele, goed geventileerde plaats. Voorkom hierbij dat de cilinder in direct zonlicht staat, dus plaats deze in een goed geventileerde schuur of buiten in de schaduw.
Plaats cilinders niet in de buurt van elektromotoren (minimale afstand: 1,5 m).
Houd de cilinders zo ver mogelijk uit de buurt van uw fornuis of oven (minimale afstand: 3M).
Aansluiten van gasflessen
Grote gasflessen dienen te worden aangesloten door een specialist. Hierbij is het wel belangrijk dat je de aansluiting en gasinstallatie zelf regelmatig controleert.
Controleer regelmatig of de aansluitingen nog in orde zijn. Spoor lekkages op met een kwastje met vloeibaar afwasmiddel.
Laat uw gasinstallatie elke vijf jaar controleren door een geautoriseerde vakman.
Kleinere gasflessen kunt je zelf aansluiten let hierbij op de volgende punten:
Let erop dat gasflessen zijn aangesloten met een goedgekeurde slang en volgens de voorschriften van de fabrikant.
Gebruik alleen goedgekeurde hogedrukslangen van maximaal 1,5 meter lengte. Vernieuw de slangen ten minste om de twee jaar.
Gebruik altijd een drukregelaar tussen fles en gasapparaat. De vereiste gasdruk staat op het typeplaatje van het apparaat.
Monteer bij het koppelen van gasflessen de regelaar die de hoogste druk doorlaat, het dichtste bij het gebruiksapparaat.
Zorg dat de verbindingen aan beide zijden zijn voorzien van deugdelijke slangklemmen.
Gebruik van gasflessen
Bij het gebruik van gasflessen gelden ook de regels en tips die je vindt onder het kopje Opslaan of bewaren van gasflessen. Let verder op de volgende punten:
Vul gasflessen nooit met LPG. Bij herhaald ‘overvullen’ met LPG, kan de gasfles ontploffen. Dit is levensgevaarlijk.
Sluit de fleskraan als je het gastoestel niet gebruikt. Gebruik bij het openen en sluiten geen gereedschap, maar doe het met de hand.
Laat het vullen van gasflessen over aan erkende vulstations.
Plaats een gasfles nooit los bij een BBQ, maar altijd afgeschermd met voldoende ventilatieopeningen. Dit kan een compartiment of bijvoorbeeld een kartonnen scherm zijn.
Schakel vakmensen in als de aansluiting niet lukt volgens de gebruiksaanwijzing. Ga vooral niet zelf experimenteren.
Draai de gaskraan en cilinderkranen dicht als je op vakantie bent.
Probeer beschadigde slangen niet te repareren, vervang ze altijd.
Blusmiddelen
In situaties waarbij brand kan ontstaan is het altijd verstandig om de juiste blusmiddelen bij de hand te hebben. Meer informatie over blusmiddelen in huis vind je hier.