Handel in bedreigde soorten (CITES)
In de CITES-overeenkomst staan regels om ongeveer 5.800 diersoorten en 30.000 plantensoorten te beschermen. Het is een internationale overeenkomst met als doel om de handel in beschermde soorten te regelen. U krijgt met de CITES-regels te maken als u bepaalde soorten dieren of planten wilt verhandelen of vervoeren. Of producten of onderdelen daarvan.
Deze regels gelden ook in Caribisch Nederland en voor transport tussen de eilanden van Caribisch Nederland. In Caribisch Nederland komen ca. 200 soorten voor die op Appendix I of II van CITES staan. Zie hier communicatiematerialen ontwikkeld over de CITES-soorten in Caribisch Nederland.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) besluit of een vergunning wordt verleend. Op de website van RVO vindt u informatie die u kan helpen om te bepalen of uw soort een CITES-soort is en welke vergunning u nodig heeft. Let wel, anders dan voor Europees Nederland het geval is valt Caribisch Nederland niet onder EU-regelgeving.
Het kan voorkomen dat soorten in Caribisch Nederland door lokale regelgeving strenger beschermd zijn dan onder de CITES-overeenkomst. Een voorbeeld zijn de ‘karko’ schelpen van Bonaire. Volgens CITES mag je er maximaal 3 zonder vergunning meenemen, echter zijn de schelpen onder lokale regelgeving totaal beschermd.
Aanvragen CITES-vergunning
Aanvragen voor in- of uitvoer kunnen worden ingediend bij cites@rvo.nl.
Meer informatie over CITES en het aanvragen van een vergunning kunt u vinden op www.rvo.nl