Cultuursubsidies
Hieronder vindt u informatie over de verschillende culturele fondsen en het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) .
Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA)
Het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) zet zich in om de aandacht voor cultuureducatie, cultuurparticipatie en de toegankelijkheid van cultuur te vergroten. Sinds maart 2020 is er een actieve samenwerking ontstaan tussen LKCA en de eilanden van Caribisch Nederland. Een cultuureducatie training markeerde het startpunt. Nederlandse provincies en regio’s worden bediend door LKCA accounthouders die ondersteuning kunnen faciliteren aan culturele instellingen, leraren en beleidsmakers in bevordering van cultuureducatie en cultuurparticipatie. De accounthouder van LKCA voor het Caribisch Gebied onderhoudt tevens contact met de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) subsidieert LKCA voor uitvoering van:
- professionalisering van de educatiefunctie in de culturele sector
- landelijke informatie- en netwerkfunctie voor zowel amateurkunst als cultuureducatie
- onderzoek en monitoring voor zowel amateurkunst als cultuureducatie.
LKCA opereert hierbij discipline overstijgend en draagt bij aan de uitvoering van de overheidsprogramma’s op het gebied van cultuureducatie en -participatie. Zo is LKCA de kennispartner binnen het OCW programma Cultuureducatie met Kwaliteit en verantwoordelijk voor het inbrengen, ophalen en delen van kennis over cultuureducatie binnen en buiten het programma.
Accounthouder Caribische regio
Mevrouw Eeke Wervers
Specialist cultuureducatie
+31 30 711 51 37
EekeWervers@lkca.nl
Fonds Podiumkunsten
Het Fonds Podiumkunsten is hét cultuurfonds voor muziek, muziektheater, dans, theater en festivals in Nederland. Het Fonds geeft namens de Rijksoverheid ondersteuning aan alle vormen van professionele podiumkunsten en is ook toegankelijk voor de Caribisch Nederlandse eilanden. Het gaat het Fonds Podiumkunsten daarbij om kwaliteit in de meest ruime zin van het woord. Naast kwaliteit spelen prestaties een steeds belangrijkere rol. Het Fonds streeft naar een podiumkunstsector die zoveel mogelijk verschillende mensen aanspreekt, raakt én midden in de samenleving staat. Daarnaast wil het Fonds Podiumkunsten zich onderscheiden door zorgvuldig en transparant te zijn in haar beoordelingen en besluiten. Het Fonds heeft een budget van 62 miljoen euro beschikbaar.
Naast de meerjarige subsidies biedt het Fonds Podiumkunsten diverse programmering- en productiesubsidies en individuele subsidies. Bijzondere aandacht gaat uit naar internationalisering en pluriformiteit bij gezelschappen, podia en publiek. Het Fonds besteedt ook extra aandacht aan culturele diversiteit in de breedst mogelijke zin. Het stimuleren van innovatie in de keten van scheppen, productie, distributie en afname is een speciale taak van het Fonds.
Het Fonds Podiumkunsten werkt met een grote pool van adviseurs die in commissies met wisselende samenstelling advies uitbrengen over subsidieaanvragen. Hun deskundigheid wordt daarnaast ook ingezet voor voorstellingsbezoek en beleidsontwikkeling.
Contactpersonen Caribische Regio
Kaajal Bachoe: k.bachoe@fondspodiumkunsten.nl
Jenny Mijnhijmer: j.mijnhijmer@fondspodiumkunsten.nl
Fonds voor Cultuurparticipatie
Als Rijkscultuurfonds heeft het Fonds voor Cultuurparticipatie de opdracht gekregen om cultuur toegankelijk te maken voor iedereen. Toegankelijkheid is van maatschappelijke waarde én is bovendien sleutel tot vernieuwing van het culturele landschap. Het Fonds voor Cultuurparticipatie richt zich op cultuurparticipatie, immaterieel erfgoed, erfgoedvrijwilligers en cultuureducatie en richt zich op het bevorderen van cultuur die uitnodigend en laagdrempelig is.
Het Fonds voor Cultuurparticipatie stimuleert het meedoen aan cultuur. In het onderwijs legt het Fonds met cultuureducatie de basis voor ieder kind. Daarnaast moet iedereen die dat wil in hun vrije tijd de mogelijkheid hebben zich verder te ontwikkelen. Ook degenen voor wie dat niet vanzelfsprekend is. Op een manier die bij je past, dichtbij en met kwaliteit. Zo draagt het Fonds bij aan een open samenleving waarin iedereen hun creativiteit kan ontwikkelen.
Contactpersonen Caribische Regio
Femie Willems: F.willems@cultuurparticipatie.nl
Gino van Zolingen: g.vanzolingen@cultuurparticipatie.nl
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie te Rotterdam is een cultuurfonds voor vormgeving, architectuur, digitale cultuur en alle mogelijke cross-overs uit Nederland in binnen- en buitenland. Het Stimuleringsfonds wil een wezenlijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van de professionele ontwerppraktijk binnen en vooral ook tussen de disciplines vormgeving, architectuur en digitale cultuur. Onderdeel van dit streven is de interdisciplinaire wisselwerking tussen het culturele, maatschappelijke en economische domein. Het Stimuleringsfonds ondersteunt bijzondere en vernieuwende projecten en activiteiten van ontwerpers, makers en culturele instellingen in de creatieve industrie.
Alle bijdragen hebben tot doel de creatieve sector te verrijken en door samenwerking te streven naar een op cultuur en kennis gedreven creatieve economie. Tegelijkertijd draagt het fonds via subsidies en programma's bij aan het formuleren van breed gedragen ontwerpoplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.
Contactpersoon Caribische regio
Joris van Ballegooijen: j.vanballegooijen@stimuleringsfonds.nl
Telefoonnummer: +31 10 436 16 00
Mondriaan Fonds
Het Mondriaan Fonds stimuleert de beeldende kunst- en erfgoedsector namens het ministerie van OCW. Het fonds richt zich op alle beeldende kunst en erfgoed en het publiek daarvan. Het fonds wil behouden wat van waarde is en ruimte bieden aan nieuwe kanten van kunst en erfgoed, aan nieuwe verhalen en nieuwe waarden.
Het Mondriaan Fonds heeft diverse bijdragemogelijkheden voor zowel individuen als voor organisaties. Denk bijvoorbeeld aan een bijdrage voor een kunstenaar die nieuw werk ontwikkelt of een samenwerking tussen museum en kunstenaar; aan een galerie die op een buitenlandse beurs kunst uit Nederland toont of een curator die onderzoek doet voor een tentoonstelling of publicatie. Het fonds draagt ook bij aan talentontwikkeling en praktijkverdieping voor startende en /of ervaren kunstenaars, tentoonstellingsmakers en critici. Voor musea en andere kunst- en erfgoedinstellingen zijn er bijdragen aan opdrachten, vernieuwende programmering, aankopen en collecties.
Bij de beoordeling van de aanvragen is het advies van onafhankelijke adviseurs doorslaggevend. Dit zijn experts, zoals kunstenaars, tentoonstellingsmakers, critici, kunsthistorici, museummedewerkers, erfgoedprofessionals en anderen die de ontwikkelingen van beeldende kunst en cultureel erfgoed naar waarde kunnen schatten. Zij worden geselecteerd op basis van deskundigheid en ze functioneren in commissies.
Daarnaast is het Mondriaan Fonds ook verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending van de Biënnale van Venetië, het organiseren van de Prix de Rome voor beeldend kunstenaars en architecten en financieren we verschillende erfgoedtalentprijzen. Om internationale uitwisseling verder te versterken organiseert het fonds elk jaar een oriëntatiereis voor tentoonstellingsmakers, critici en kunstenaars. Andersom kunnen buitenlandse professionals deelnemen aan het internationaal bezoekersprogramma waarin zij kennismaken met de kunst in Nederland.
Contactpersonen Caribische regio
Rapti Miedema: r.miedema@mondriaanfonds.nl
Talitha van Ooyen: t.vanooyen@mondriaanfonds.nl
Telefoonnummer: +31 (0)20 523 15 13 (direct)
Nederlands Filmfonds
De missie van het Filmfonds is het stimuleren van een divers en kwalitatief hoogstaand filmaanbod en het bevorderen van een voor de filmkunst ontvankelijk (productie)klimaat in het Koninkrijk. Het Filmfonds richt zich op de professionele, onafhankelijke filmsector en verstrekt financiële bijdragen voor:
- De ontwikkeling, realisering en distributie van filmproducties;
- Filmactiviteiten, door middel van training buiten het maakproces om.
Sinds 1 januari 2021 is de structuur binnen het fonds vereenvoudigd met één afdeling Selective Funding. Deze nieuwe afdeling richt zich op de selectie van alle aanvragen voor de ontwikkeling en realisatie van Nederlandse filmprojecten, binnen alle genres, voor ervaren en beginnende makers.
Contactpersoon Caribische Regio
Monique Ruinen: M.Ruinen@filmfonds.nl
Nederlands Letterenfonds
Het Nederlands Letterenfonds investeert in de totstandkoming van literatuur in alle genres – literaire romans, verhalen, dichtbundels, spoken word, toneelteksten, literaire non-fictie, kinder- en jeugdliteratuur – die geschreven zijn in de Nederlandse of Friese taal. Op papier of digitaal. Ook ondersteunt het de verspreiding van onze literatuur in binnen- en buitenland.
Schrijvers, dichters en vertalers kunnen beurzen aanvragen om aan hun nieuwe tekst of boek te werken. Ook kent het Letterenfonds subsidie toe aan literaire festivals, (internationale) uitgeverijen en literaire tijdschriften. Daarnaast zijn er verschillende residenties voor schrijvers en vertalers, heeft het fonds een aantal talentprogramma’s en promoot het de Nederlands- en Friestalige literatuur wereldwijd.
Het Letterenfonds heeft een groot nationaal en internationaal netwerk en richt zich op het hele literaire boekenvak. Het werkt aan een zo rijk en divers mogelijk literair klimaat, met oog voor (jonge) talenten, bijzondere uitgaven, literaire storytelling, leesbevordering en innovatieve ontwikkelingen in zowel de literatuur als het boekenvak.
Contactpersoon Caribische Regio
Suzanne Meeuwissen: s.meeuwissen@letterenfonds.nl
Telefoonnummer: +(31) (0)20 5207300 / +(31) (6) 1111 8384