Medisch tuchtcollege Caribisch Nederland
Bij het Medisch Tuchtcollege Caribisch Nederland (MTCN) kunt u een klacht indienen over een arts, een tandarts, een apotheker of een verloskundige.
Elke klacht die binnenkomt bij het MTCN wordt beoordeeld door een college. Het college bestaat uit een voorzitter en twee leden beroepsgenoten, waarvan het MTCN er altijd een van een ander Caribisch eiland probeert te laten deelnemen.
Alleen bij klachten tegen een verloskundige is dat anders: dan bestaat het college uit een jurist, een verloskundige en een arts. Het college wordt bijgestaan door een secretaris, ook een jurist. De leden van het college worden benoemd door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in Nederland.
Het college toetst of de aangeklaagde gewerkt heeft naar de normen van een redelijk handelend beroepsbeoefenaar. Hierbij is het uitgangspunt dat de zorgverlener op hetzelfde niveau functioneert als in Europees Nederland. Uiteraard wordt hierbij rekening gehouden met eiland-specifieke mogelijkheden in de praktijk.
Bij de behandeling van een klacht krijgen zowel de klager als de aangeklaagde de kans hun standpunt naar voren te brengen. Het college bekijkt of de zorgverlener verwijtbaar heeft gehandeld. Als dat zo is wordt een klacht gegrond verklaard en kan een waarschuwing, berisping, boete, schorsing of een verbod worden uitgesproken.
De opdracht van het MTCN is het bewaken en bevorderen van de goede gezondheidszorg. Het college kan geen schadevergoedingen toekennen of aansprakelijkheid van een zorgverlener vaststellen. Dat gebeurt via de gewone rechtspraak.
Een procedure begint met het indienen van een klaagschrift. De secretaris van het Medisch Tuchtcollege Caribisch Nederland (MTCN) kijkt of de klacht voldoende duidelijk is en vraagt klager zo nodig de klacht te verhelderen. Dan stuurt de secretaris een afschrift van het klaagschrift aan de aangeklaagde en vraagt hem of haar een verweerschrift in te dienen.
Behandeling door het MTCN
Na ontvangst van het verweerschrift kan het MTCN partijen voor een mondeling vooronderzoek uitnodigen. Verder kan het MTCN, als het oordeelt dat klager niet bevoegd is om te klagen of als het de klacht kennelijk ongegrond vindt, over de zaak beslissen zonder partijen op een zitting te horen. In alle andere gevallen worden partijen uitgenodigd op een zitting te verschijnen en krijgen zij de gelegenheid hun standpunt toe te lichten.
Beslissing
Als een zorgverlener zich niet aan zijn beroepsnormen heeft gehouden, verklaart het MTCN de klacht gegrond. Het MTCN kan in dat geval een maatregel opleggen. Een maatregel is een middel om de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren en heeft niet het doel om te straffen.
Hoger beroep
Tegen beslissingen van het MTCN kunt u in sommige gevallen in hoger beroep gaan. In het onderdeel over hoger beroep op deze website ziet u wanneer dat kan. Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie behandelt de zaken in hoger beroep.
Publicatie van de beslissingen
De beslissingen van het MTCN worden geanonimiseerd gepubliceerd op de website overheid.nl. Daarnaast kan het MTCN, om herhaling van overtreding van de norm door anderen te voorkomen, beslissen dat de uitspraak ook nog ergens anders wordt gepubliceerd, bijvoorbeeld in een vaktijdschrift. Ook in dat geval wordt de beslissing geanonimiseerd.
Bent u niet tevreden over het handelen van een zorgverlener werkzaam op Bonaire, Sint Eustatius of Saba? Dan kunt u een klacht indienen bij het Medisch Tuchtcollege Caribisch Nederland (MTCN). Daarmee start u een tuchtrechtelijke procedure.
Tegen welke zorgverleners kunt u een klacht indienen?
U kunt bij het MTCN een klacht indienen tegen een:
- Arts
- Tandarts
- Apotheker
- Verloskundige
Waarover kunt u klagen?
Bij het MTCN kunt u bijvoorbeeld klagen over:
- Verkeerde diagnose
- Onjuiste behandeling
- Onvoldoende informatie
- Schenden van het beroepsgeheim
- Seksueel- of ander grensoverschrijdend gedrag
Hoe kunt u een klacht indienen?
U dient de klacht zelf in of laat dat door iemand anders doen, bijvoorbeeld door een familielid of een advocaat. U kunt uw klacht per mail indienen, gevolgd door hetzelfde document per post waarop u uw handtekening plaatst. U schrijft de klacht bij voorkeur in de Nederlandse taal, maar klachten opgesteld in het Engels of het Papiaments worden ook geaccepteerd.
U stuurt de mail aan: medischtuchtcollegebes@minvws.nl
En vervolgens richt u de brief aan het secretariaat van het MTCN, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag, Nederland.
Vermeld in ieder geval:
- Uw naam en adres;
- De functie van de aangeklaagde;
- De naam, het werkadres van de aangeklaagde;
- Uw klacht en de feiten en gronden waarop de klacht berust, zoveel mogelijk met data, feiten en verdere omstandigheden;
- Uw handtekening.
U kunt bij de procedure hulp en advies vragen, bijvoorbeeld van een familielid of een advocaat. Zij kunnen dan namens u een klacht indienen. Voor een gemachtigde die geen advocaat is, moet u een schriftelijke machtiging indienen.
Niet gemachtigd door de patiënt?
Als u een klacht indient over de behandeling van een patiënt en niet gemachtigd bent door de patiënt, dan dient u bovendien in het klaagschrift te vermelden:
- De naam, adres en geboortedatum van de patiënt;
- De reden waarom de patiënt zelf geen klacht indient;
- Welke relatie u heeft met de patiënt;
- Het belang dat u heeft bij het indienen van de klacht;
- Indien mogelijk de handtekening van de patiënt als blijk van zijn/haar instemming.
Wat kost het indienen van een klacht?
Het indienen van een klacht bij het MTCN is gratis.
De kosten van rechtsbijstand komen voor eigen rekening. Juridische hulp en advies inroepen is niet verplicht. U kunt uw klacht ook zelf indienen en deze tijdens de terechtzitting mondeling toelichten.
U bent zorgverlener. Iemand is niet tevreden over uw handelen en heeft een klacht tegen u ingediend bij het Medisch Tuchtcollege Caribisch Nederland (MTCN).
Tegen welke zorgverleners kan een klacht worden ingediend?
Bij het MTCN kan een klacht worden ingediend tegen een:
- Arts
- Tandarts
- Apotheker
- Verloskundige
Waarover kan men klagen?
Bij het MTCN kan men bijvoorbeeld klagen over:
- Verkeerde diagnose
- Onjuiste behandeling
- Onvoldoende informatie
- Schenden van het beroepsgeheim
- Seksueel- of ander grensoverschrijdend gedrag
Verweerschrift indienen
Het MTCN stuurt u het klaagschrift per post en in de meeste gevallen ook per e-mail toe. Het college informeert u ook over het voeren van verweer. U kunt zelf verweer voeren of iemand inschakelen om dat namens u te doen, bijvoorbeeld uw rechtsbijstandsverzekeraar of een advocaat. Voor een gemachtigde die geen advocaat is, is een schriftelijke machtiging nodig.
Kosten
De kosten van rechtsbijstand komen voor uw eigen rekening. Juridische hulp en advies inroepen is niet verplicht. U kunt ook zelf uw verweer voeren en uw verweer tijdens de terechtzitting mondeling toelichten.
Als u het niet eens bent met de uitspraak van het Medisch Tuchtcollege Caribisch Nederland (MTCN) kunt u in beroep gaan bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Om in hoger beroep te gaan moet u een beroepschrift indienen.
Wie kan in hoger beroep?
Hoger beroep kan worden ingesteld door:
De verweerder kan hoger beroep instellen als de klacht gegrond is verklaard en een maatregel is opgelegd.
De klager kan hoger beroep instellen:
- als hij in de klacht niet-ontvankelijk is verklaard;
- als zijn klacht zonder nader onderzoek is afgewezen of;
- als na onderzoek geen maatregel is opgelegd.
Waartegen kunt u hoger beroep aantekenen?
U kunt beroep aantekenen tegen een uitspraak van het MTCN. Daarmee vraagt u het Gemeenschappelijk Hof om een oordeel te vellen over de uitspraak van het MTCN.
Hoe gaat u in hoger beroep?
U dient een beroepschrift in bij de griffier van het Gemeenschappelijk Hof. U stuurt dit beroepschrift binnen dertig dagen in. De termijn van dertig dagen gaat in op de dag waarop de beslissing uitgesproken dan wel verzonden is.
Vermeld in ieder geval:
- Uw naam en adres
- Tegen welke beslissing het beroep gericht is
- De reden voor het beroep. Dit betekent dat u schrijft waarom u in beroep komt en tegen welke oordelen in de uitspraak uw beroep is gericht
- Uw handtekening
U schrijft het beroep bij voorkeur in de Nederlandse taal, maar beroepschriften opgesteld in het Engels of het Papiaments worden ook geaccepteerd.
Wat kost in hoger beroep gaan?
Het instellen van een beroep bij het Gemeenschappelijk Hof is gratis.
Verweerschrift in beroep indienen
Heeft uw wederpartij hoger beroep ingesteld, dan stuurt het Gemeenschappelijk Hof u het beroepschrift toe. Het informeert u ook over het voeren van verweer in hoger beroep. U kunt zelf verweer voeren of iemand anders vragen dat voor u te doen, bijvoorbeeld een familielid, rechtsbijstandsverzekeraar of advocaat. Een gemachtigde die geen advocaat is heeft een schriftelijke machtiging nodig.
De kosten van rechtsbijstand komen voor uw eigen rekening. U kunt ook zelf een beroepschrift indienen of verweer voeren en uw standpunten tijdens de zitting mondeling toelichten.