Inwonende hulp in de huishouding
Spelregels voor werkgevers en werknemers bij inwonende hulp in de huishouding
Op Bonaire, Saba en Sint Eustatius is het voor particulieren mogelijk om een vreemdeling te laten werken als inwonende huishoudelijke hulp. Een werkgever moet dan wel beschikken over een tewerkstellingsvergunning. Dit is geregeld in de Wet arbeid vreemdelingen BES. Een vreemdeling is iemand die geen Nederlands paspoort heeft, en die daardoor een tewerkstellingsvergunning nodig heeft om werk te verrichten in Caribisch Nederland.
Let op: een inwonende huishoudelijke hulp is niet hetzelfde als een inwonende verzorgende. Bij hulp in de huishouding gaat het om het verrichten van huishoudelijk werk zoals schoonmaken, wassen, strijken. Een verzorgende verricht taken als het helpen van de bewoner bij de persoonlijke verzorging, zoals aan- en uitkleden, helpen bij eten, begeleiding bij uitgaan/wandelen, nachtelijk toezicht en medische handelingen zoals medicijnen geven.
Wie kan een tewerkstellingsvergunning aanvragen?
Om een tewerkstellingsvergunning voor een inwonende huishoudelijk hulp te kunnen verkrijgen moet een werkgever aan een aantal voorwaarden voldoen. U moet bewijzen waarom u een inwonende hulp nodig heeft, bijvoorbeeld met een doktersverklaring.
Ook moet u door middel van foto’s en een ingevulde vragenlijst aantonen dat de woonruimte geschikt is voor een inwonende hulp.
De vergunning wordt alleen verleend als het werk wordt verricht voor:
- Een (echt)paar met minderjarige kinderen, waarvan beide partners werken.
- Een alleenstaande met inwonende minderjarige kinderen.
- Een (echt)paar waarvan de man of vrouw door ziekte of ouderdom hulpbehoevend is (hierbij is een doktersverklaring noodzakelijk*).
- Een alleenstaande die bejaard of hulpbehoevend is (hierbij is een doktersverklaring noodzakelijk*).
- Een (echt)paar, waarvan één of beide partners vanwege werkzaamheden regelmatig van huis is.
*Voor een inwonende verzorger zijn ook diploma’s en/of een getuigschrift nodig waaruit blijkt dat de inwonende verzorgende de zorgtaken mag uitvoeren.
Welke rechten heeft inwonend personeel?
- De maximale werktijd is 11 uur per dag, met een totaal van maximaal 55 uur per week.
- Het salaris wordt overeengekomen op basis van de functie en de nodige kwalificaties. Elke werknemer heeft ten minste recht op het wettelijk minimum uurloon. Het wettelijk minimumloon voor Caribisch Nederland wordt elk jaar aangepast.
Let op: het wettelijk minimumloon is een uurloon. Dus als een inwonende hulp 55 uur per week werkt, dan is het salaris hoger dan bij een 40-urige werkweek.
- Bij arbeid, wekelijks of dagelijks, die de arbeidsduur overschrijdt of die buiten arbeidstijd of in de pauzetijd wordt verricht, geldt een overwerktoeslag van 50% van het uurloon. Minder dan een halfuur overwerk wordt altijd afgerond naar boven op halve uren.
- Elke werknemer heeft recht op minimaal 3 weken doorbetaalde vakantie. Daarnaast is een feestdag een vrije dag met behoud van loon. Bij werk op een feestdag geldt een overwerktoeslag van 100%.
- De arbeidstijd van een inwonende hulp in de huishouding moet tussen 06.00 en 22.00 uur liggen. Een inwonend verzorgende mag ook buiten deze werktijden werken als de verzorging uitsluitend of hoofdzakelijk na 22.00 uur en voor 06.00 uur gebeurd.
- De werknemer heeft recht op minimaal 1 vrije dag per week.
- De werknemer heeft recht op een eigen, afsluitbare kamer, met minimaal een bed, kast, tafel en stoel. De kamer moet brandveilig zijn. Daarnaast beschikt de werknemer over een afsluitbaar toilet en badruimte. De badruimte is ten minste voorzien van wasbak en douche.
- Voor kost en inwoning mag een bedrag van maximaal $167 per maand worden ingehouden op het loon. Het maandsalaris mag echter niet minder zijn dan het wettelijk minimum loon voor het aantal uur dat gewerkt is.
- Er kan veilig en gezond worden gewerkt. De werkgever zorgt voor de juiste middelen en draagt daarvan de kosten.
- Een werkgever mag geen paspoort of ID van de werknemer afnemen.
- Een werkgever kan een hulp in de huishouding niet van het eiland af laten zetten.
Waar kan de werkgever een tewerkstellingsvergunning aanvragen?
U gaat als werkgever naar de informatiebalie bij de IND. Daar krijgt u de formulieren die ingevuld moeten worden voor de verblijfsvergunning en de tewerkstellingsvergunning, en de lijst met vereiste documenten voor de aanvraag. Meer uitleg over het proces.
Waar kunnen werkgevers en werknemers terecht met vragen?
Heeft u een vraag aan de Arbeidsinspectie of wilt u een klacht indienen over uw werkomstandigheden, dan kunt u dat doen bij de Arbeidsinspectie. Mail uw vraag naar arbeidsinspectie@rijksdienstcn.com of bel +599 795 4832.
Voor vragen over salaris en werktijden, of bemiddeling bij een arbeidsgeschil, kunt u terecht bij de afdeling Arbeidszaken van de RCN-unit SZW. Mail uw vraag naar arbeidszaken@rijksdienstcn.com, bel +599 795 4832 of kom langs tijdens de spreekuren:
- Bonaire: maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 11.00 uur (‘s middags op afspraak)
- Saba en Sint Eustatius: maandag t/m donderdag tussen 08.00 en 12.00 uur
Heeft u als werkgever een vraag over tewerkstellingsvergunningen? Dan kunt u terecht bij de afdeling tewerkstellingsvergunning van de RCN-unit SZW. Mail uw vraag naar twv@rijksdienstcn.com, bel +599 715 8888 of kom langs tijdens de spreekuren:
- Bonaire: maandag t/m vrijdag tussen 13.30 en 15.30 uur
- Saba en Sint Eustatius: maandag t/m donderdag tussen 08.00 en 12.00 uur