Start internetconsultatie over financiële- en kwaliteitsregels in de kinderopvang

In een Besluit Kinderopvang BES bij de Wet Kinderopvang BES zijn de regels gespecificeerd die gaan gelden voor kwaliteit, gegevensuitwisseling en financiering van kinderopvang in Caribisch Nederland. Iedereen mag nu via een internetconsultatie feedback geven op deze regels. Het doel is om voor alle kinderen in Caribisch Nederland goede, veilige en betaalbare kinderopvang te bieden, zodat elk kind de kans heeft om zich volop te ontwikkelen.

B4K

Het wetsvoorstel Kinderopvang BES werd onlangs aangenomen. De verwachting is dat deze wet vanaf 1 juli 2025 in werking gaat treden. De meer specifieke regels zijn nu ook uitgewerkt. Veel kwaliteitseisen komen overeen met de eisen die nu al gelden via de Eilandverordening(en) Kinderopvang. Over deze regels is al enkele malen gepraat met kinderopvangorganisaties, ouders en andere betrokkenen tijdens consultatiesessies. Op basis hiervan zijn de regels aangepast aan de Caribische context. Zo wordt bijvoorbeeld de porch van een kinderopvang gedeeltelijk meegerekend als binnenruimte bij de bepaling van het aantal kinderen dat opgevangen mag worden.

Daarnaast zijn er kwaliteitseisen aangescherpt om ontwikkel- en leerachterstanden te voorkomen. Daarvoor moet een kinderopvang de ontwikkeling van kinderen volgen en in de dagopvang werken met een programma voor voorschoolse educatie. In de buitenschoolse opvang is een gevarieerd activiteitenprogramma nodig dat meer is dan alleen huiswerk maken. Uitgewerkt is waaraan deze programma’s moeten voldoen.

Financiering

Het voornemen is dat de RCN-unit SZW de uitvoering gaat doen van de financieringsregeling en de kinderopvang grotendeels gaat financieren. In het Besluit Kinderopvang BES zijn alle financiële regels en voorwaarden voor financiering uitgewerkt. Zo zal financiering bijvoorbeeld alleen plaatsvinden als er sprake is van structurele opvang en dus aanwezigheid van het kind.

Ouders blijven de komende twee jaar hetzelfde als nu betalen. Voor ouders die het niet kunnen betalen, behoudt het openbaar lichaam de mogelijkheid om de ouderbijdrage (deels) te betalen.

Laatste reactiemogelijkheid

Voordat alle regels echt definitief worden, organiseert de Rijksoverheid een laatste (online) consultatie. U kunt reageren tot en met 15 september 2024 via de consultatiewebsite:

https://www.internetconsultatie.nl/nadereregelsomtrentdekwaliteitfinancieringengegevensverwerkingtenbehoevevankinderopvang.