Bent u ontevreden over ons werk?
De Voogdijraad CN gaat zorgvuldig om met de belangen van cliënten en andere betrokkenen. Toch kan het voorkomen dat u ontevreden bent over onze diensten.
Het is dan belangrijk om dat zo snel mogelijk te bespreken met de betreffende medewerker. Zij proberen dan met u naar een oplossing te zoeken. Lukt dit niet, dan kunt u een klacht indienen. De Voogdijraad CN behandelt elke klacht zorgvuldig, oplossingsgericht en met respect voor degene die de klacht heeft ingediend.
Wij behandelen de volgende klachten
- Klachten over de werkwijze van de Voogdijraad.
- Klachten over een medewerker van de Voogdijraad die kunnen:
- betrekking hebben over het handelen of nalaten van een medewerker.
- betrekking hebben op de onheuse bejegening naar de klant toe.
Welke klachten worden niet door ons behandeld?
- Klachten over de inhoud van het advies van de Voogdijraad CN, of over het verzoek dat de Voogdijraad CN doet aan de rechter. Als u het niet eens bent met het advies of het verzoek van de Voogdijraad CN, dan kunt u dat naar voren brengen bij de rechtbank.
- Klachten over de uitvoering van een ondertoezichtstelling. Hiervoor kunt u terecht bij Zorg en Jeugd Caribisch Nederland (ZJCN) die belast is met de uitvoering van ondertoezichtstellingen.
Hoe kunt u een klacht indienen?
Uw klacht kunt u schriftelijk of mondeling indienen binnen één jaar nadat het gedrag heeft plaatsgevonden waarover u wilt klagen. Als u een klacht mondeling wilt indienen vindt op kantoor van de Voogdijraad CN een interview plaats met de klachtenbehandelaar. De klacht wordt tijdens het interview voor u vastgelegd.
Hoe gaan wij met een klacht om?
Vanaf het moment van indiening, kan het maximaal 10 weken duren tot het afhandelen van uw klacht. Nadat u uw klacht heeft ingediend bij de klachtenbehandelaar, wordt er eerst een check gedaan of de klacht valide is. Indien ja, wordt u uitgenodigd op gesprek bij de klachtenbehandelaar. U kunt zich ten alle tijden laten bijstaan door een advocaat en/of een vertrouwenspersoon.
De klachtenbehandelaar kan beslissen om ook de betrokken medewerker uit te nodigen bij het gesprek of het proces alleen met u af te ronden. De klachtenbehandelaar maakt een kort verslag van uw klacht, de actie(s) die hij of zij heeft ondernomen en de reden waarom de interventies van de klachtenbehandelaar wel of niet positief hebben uitgepakt. Dit verslag krijgt u. Als u niet tevreden bent over de uitkomst van de klachtenbehandelaar, wordt u klacht doorverwezen naar de directeur van de Voogdijraad voor verdere afhandeling.
De directeur van de Voogdijraad CN nodigt u uit voor een gesprek waarin u uw klacht kunt toelichten. Bij dit gesprek is meestal ook de adviseur van de directeur van de Voogdijraad aanwezig. Het gesprek is erop gericht om een oplossing te vinden waar u en de Voogdijraad tevreden over zijn. De directeur van de Voogdijraad neemt een beslissing. U wordt hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld en de klacht wordt afgesloten. Afhankelijk van de aard van de klacht kan de directeur van de Voogdijraad ervoor kiezen een klacht door te verwijzen naar de directeur van Rijksdienst Caribisch Nederland.
Als U ontevreden bent over een door de directeur van de Voogdijraad of RCN genomen besluit, kunt u de klacht voortzetten bij de ombudsman.
Raad informeert rechter
Is uw zaak nog in onderzoek of bij de rechter in behandeling op het moment dat u uw klacht indient? Dan informeert de Voogdijraad de rechtbank en eventueel andere belanghebbenden zo snel mogelijk over de klacht. Het indienen van een klacht betekent niet dat het raadsonderzoek automatisch wordt uitgesteld.