Mijn naam is Shamila

Mijn lichaam is ermee opgehouden. Als ik opsta, zak ik door mijn benen. Zo moe ben ik. Eigenlijk wil ik naar bed, de lakens over mij heen trekken en huilen, maar dat kan niet. Ik moet sterk zijn voor mijn kinderen en voor mijn familie. Daarnaast heb ik teveel verantwoordelijkheden in mijn baan. Ik  kan dat niet loslaten en ik heb een hypotheek af te lossen. Het huis was eigenlijk te duur en ik kan de hypotheek amper betalen, waardoor ik een lening voor mijn auto moest opnemen. Nu betaal ik maandelijks nog meer schulden af. Daar slaap ik slecht van.

‘Mijn kinderen zijn vaak alleen thuis, omdat ik veel op het werk ben. Ik voel mij daar heel erg schuldig over, maar ik weet niet hoe ik het anders moet doen’.

Ik heb het geld hard nodig. Mijn familie vraag ik niet om hulp. Zij zullen teleurgesteld in mij zijn. Zij zien mij als een sterke vrouw met een goeie baan. Ik wil hen mijn verdriet niet aandoen. 

's Nachts slaap ik slecht en ’s ochtends ben ik prikkelbaar en kortaf naar de kinderen, waarover ik mij meteen niet goed voel. Ik schaam mij ervoor dat ik niet de leuke moeder ben die ik wil zijn.

‘Ik schaam mij voor mijn schulden en ik schaam mij voor mijn zwakte. Hoe kom ik hier uit, wat moet ik doen?’

Ik maak een afspraak met de huisarts voor mijn lichamelijke klachten. Misschien moet ik even bloedprikken en is de vermoeidheid met een pilletje op te lossen. De vriendelijke huisarts vult het formulier voor het bloedprikken voor mij in en vraagt mij hoe het op het werk en thuis gaat. De huisarts vraagt mij naar de balans tussen werk en privé. Ik breek en vertel de huisarts mijn situatie en hoe ik mij daarvoor schaam. De huisarts luistert rustig naar mijn verhaal en adviseert mij contact op te nemen met een maatschappelijk werker van Akseso. Een doorverwijzing was niet eens nodig. Ik kon daar gewoon terecht.

De maatschappelijk werker neemt mij serieus en geeft mij het gevoel dat ik er mag zijn. Hoe kunnen wij je ondersteunen, werd al snel gevraagd.  Ik had het gevoel dat ik er niet meer alleen voorstond. De maatschappelijk werker heeft mij geholpen een plan te maken om de balans tussen werk en privé  terug te vinden en leuke dingen te doen met de kinderen. Zo namen wij ook deel aan activiteiten bij Akseso die voor ouders en kinderen bedoeld zijn. We hebben samen geknutseld en spelletjes gedaan die onze talenten en kwaliteiten zichtbaar maken. Het helpt ons thuis ook om te focussen op onze positieve eigenschappen.

Ik ben er nog lang niet, maar heb na een hele lange tijd het gevoel dat ik weer op de goeie weg ben. Dankzij het begrip en het geduld van de huisarts en de hulpverlening.

Bij iedere vorm van geweld of bij vermoeden van geweld, kan je contact zoeken met:

Guiami, het advies en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling
Tel. 0802 0802
www.meldpuntguiami.com