Inwoners van Bonaire die zelfstandig thuis wonen maar door ziekte of psychische aandoeningen niet kunnen deelnemen aan algemene voorzieningen, kunnen terecht bij het Lokèt Aksesibel van Sentro Akseso voor hun maatwerkvoorziening. Maatwerkvoorzieningen zijn bijvoorbeeld dagbesteding, thuishulp, maaltijdvoorziening of medische hulpmiddelen.
Sociaal netwerk eerst
Niet iedereen die met een aandoening thuis woont komt automatisch in aanmerking. Gekeken wordt onder andere naar het sociale netwerk dat iemand heeft. Lukt het niet om zelfstandig het huishouden te voeren? Dan wordt verwacht dat het sociale netwerk ondersteuning biedt. Pas als dat onvoldoende lukt of als iemand geen sociaal netwerk heeft, komt een maatwerkvoorziening in zicht.
Hoe aanvragen?
Inwoners van Bonaire kunnen een aanvraag doen bij het Lokèt Aksesibel van Sentro Akseso. Dit kan telefonisch, online of op locatie. Medewerkers helpen bij het invullen van de aanvraag. Sentro Akseso en ZJCN beoordelen deze. Binnen een afgesproken tijd hoort de aanvrager of de hulp wordt toegekend.
Wat is een maatwerkvoorziening? Een maatwerkvoorziening is een dienst of product dat iemand met een aandoening helpt om zelfstandig te kunnen wonen. Een voorbeeld van een maatwerkvoorziening is een rolstoel, maar ook dagbesteding of thuiszorg zijn maatwerkvoorzieningen. Een maatwerkvoorziening hoeft niet gedeeld te worden met anderen.
Iemand heeft recht op een maatwerkvoorziening als hij of zij vanwege een aandoening of speciale problematiek geen gebruik kan maken van algemene voorzieningen, zoals activiteiten in een buurthuis, en zelf ook niet in staat is om de hulp te organiseren, al dan niet met hulp van familie of vrienden.
Er zijn verschillende voorwaarden waaraan iemand moet voldoen om in aanmerking te komen. Zo moet iemand minimaal 18 jaar zijn en in het bezit van een geldige verblijfsvergunning. Ook wordt er eerst gekeken naar oplossingen binnen het sociale netwerk van de aanvrager.
Nee, maatwerkvoorzieningen zijn voor iedereen die dat nodig heeft en voldoet aan de voorwaarden, ongeacht leeftijd. Je moet wel minimaal 18 jaar zijn om in aanmerking te komen. En je moet in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning voor Bonaire.
Wilt u een maatwerkvoorziening aanvragen? Dat doet u bij het MO Loket van Akseso. De sociaal werker van Akseso maakt met u een afspraak voor een intakegesprek. Zij begeleiden u bij de aanvraag.
Op Bonaire kennen we een aantal maatwerkvoorzieningen. Dit zijn bijvoorbeeld dagbesteding, maaltijdtijdenvoorziening, hulp in het huishouden en respijtzorg. Onder maatwerkvoorzieningen vallen ook een aantal hulpmiddelen en woningaanpassingen. Voor een aantal voorzieningen geldt een wachttijd.
De sociaal werker van Akseso doet voor u de intake. Zij sturen hun advies en intakeformulier op naar ZJCN. ZJCN bepaalt of u in aanmerking komt voor de aangevraagde maatwerkvoorziening. Als dat zo is, ontvangt u een beschikking thuis. Dit is een brief waarin staat welke maatwerkvoorziening u krijgt en voor hoe lang. De aanbieder van de maatwerkvoorziening neemt binnen 5 werkdagen contact met u op om een afspraak te maken. Als er een wachttijd is, wordt u daarover door de aanbieder geïnformeerd.
Ja, als u het niet eens bent met de beschikking, kunt u een klacht indienen. In de brief die u krijgt staat precies hoe u de klacht kunt indienen en waar u de klacht indient.